Met dit traject kom je er achter wat je je kwaliteiten, talenten, en drijfveren zijn en maak je een goed onderbouwde studie- en beroepskeuze.

''Ontdek wie je bent, wat je kunt en wat je wilt!''

Of het nu gaat om een profiel- of sectorkeuze of omdat je twijfelt over de te volgen vervolgopleiding. Bij Loft&Siel kun je vanaf ongeveer 15 jaar terecht en ontdekken we samen waar je kansen en talenten liggen en welke opleiding daar het beste bij past. Natuurlijk zijn ook volwassenen die een switch willen maken welkom.
 
Als je al een studiekeuze hebt gemaakt en verder je richting wilt bepalen of als je net bent afgestudeerd, biedt Loft&Siel begeleiding om vorm en inhoud te geven aan je toekomstige loopbaan.
Ook wordt in dit traject samen gekeken waar kansen zijn op de arbeidsmarkt van nu, eventuele bedreigingen liggen, zodat je nog nauwkeuriger kan definiëren welk werkveld en/of beroep het beste bij je past en de meeste kansen biedt.

waarom

De nadruk ligt op een keuze maken op basis van jouw drijfveren, waarden, energiegevers, talenten, interesses en wensen. Jij staat centraal. De gesprekken gaan  over wie jij bent en jij vergroot je
zelfinzicht. We richten ons ook op je vragen, twijfels en onzekerheden.

Daarna gaan we kijken naar de vervolgmogelijkheden.

aanpak

We voeren meestal twee tot drie gesprekken. Dat is doorgaans genoeg.
Voor het eerste gesprek moet je ongeveer 1,5 tot 2 uur uittrekken.
In dit gesprek is het de bedoeling om een beeld te krijgen van jou en van de huidige situatie.

De volgende vragen en onderwerpen komen onder andere aan de orde:

Vragen waarvan je in eerste instantie misschien denkt: ‘Help, geen idee…!’

Geen nood, we passen een interactieve manier van werken toe om samen antwoorden op deze vragen te krijgen. We bespreken ook de keuzes die je tot nu toe al gemaakt hebt en hoe deze tot stand zijn gekomen. Ook kunnen keuzes die je wilt gaan maken en waar je niet goed uitkomt, besproken worden.

Thuis maak je vervolgens online verschillende testen, o.a. een talenten- en competentietest en een studie- en beroepskeuze test.  

Er is een vragenlijst voor mensen en ouders (voor jong volwassenen) die jou erg goed kennen. Afhankelijk van wat er nodig is om een goed beeld te krijgen, kunnen we vervolgtesten inzetten.  

Het kan ook zijn dat we in de gesprekken afspreken dat je ergens stage gaat lopen, of dat je opleidingen bekijkt of netwerkgesprekken voert.

Vanzelfsprekend word je, als je dat wilt, daar goed op voorbereid!

In een vervolggesprek komen de verschillende onderdelen bij elkaar, de uitslagen van testen, de uitgevoerde opdrachten en de opgedane ervaringen. Er worden tijdens dit traject drie keuzes
gemaakt die je nader kunt onderzoeken. We maken samen een actieplan waarin we bedenken hoe je dit kunt aanpakken. Als het nodig is maken we afspraken voor extra ondersteuning. 

Afronding 
In het afrondend gesprek worden alle lijnen bij elkaar gebracht. Je ontvangt van ons een uitgebreid schriftelijk rapport met testuitslagen, conclusies en een concreet studieadvies. Het advies dat we geven is gebaseerd op het testonderzoek en de intensieve gesprekken waarin we zicht hebben gekregen  op wie jij echt bent, jouw persoonlijkheidskenmerken, talenten, competenties, werkwaarden en interesses.  

Uiteraard zijn de mensen die belangrijk zijn voor jou welkom bij dit gesprek.

 
 
 

Vervolg

Ook een capaciteitenonderzoek behoort tot de mogelijkheden. Verder kun je met behulp van een online databank je op een goede en handige manier verdiepen in wat beroepen en opleidingen inhouden. 
Regelmatig zijn zaken zo helder dat een tweede gesprek tevens het afrondend gesprek is. Als het nodig is, kunnen altijd meerdere vervolggesprekken gepland worden. 

Waar sta je nu en wat is de stap of keuze die je wilt of moet gaan maken?
 

Heb je al ideeën welke kanten je op wilt?

 

En waar liggen eventueel twijfels? 
 

Welke vakken heb je gehad op school en welke spraken je wel en niet aan?
 

Wat zijn je hobby’s / wat doe je graag in je vrije tijd? 

Wie en hoe was je als kind? Waar speelde je graag mee en waarom?

Welke talenten heb je?

Wat maakt jou gelukkig?
 

Wat doe je graag, waar krijg je energie van?
 

Wie en wat bewonder je en waarom?
 

Welke waarden zijn voor jou belangrijk? 
 

Wat zijn jouw kwaliteiten?
 

Waar krijg je energie van?
 

Welke branches hebben jouw affiniteit?

BEroepen

Benieuwd wat voor beroepen er zijn en wil je meer weten?

Op deze site van het ROC vind je filmpjes van veel verschillende MBO beroepen. 

In de Nationale Beroepengids vind je een overzicht van beroepen per beroepsgroep op alle niveaus

Weet je nog niet precies wat je wilt? Op de site van Opleiding en Beroep vind je veel filmpjes over beroepen

 

Op de site van TKMST.nl vind je veel informatie over opleidingen, studies, opendagen etc

Studie- en beroepskeuze

© 2021 Mirjam Rombouts

Loft&Siel